Om Gran Canaria

Gran Canaria ligger i en del av Atlanten som kallas Makaronesien, som omfattar ögrupperna Madeira, Salvajes, Azorerna och Kap Verde. Den närmaste punkten på den afrikanska kusten ligger ungefär 210 kilometer bort, medan Cadiz på spanska fastlandet som är den närmaste hamn på den europeiska kontinenten, ligger 1.250 kilometer bort. Inom  kanariska skärgården, ligger Gran Canaria mellan Fuerteventura och Teneriffa, som ligger på ett avstånd av 83 kilometer väster om Fuerteventura och 62 kilometer öster om Teneriffa.

Gran Canaria är synonymt med att blanda kulturer. Detta attribut av ön är ett arv från sin långa historia som en hamn för resande, efter att ha ett samhälle som är öppet för allt som anländer till dess stränder från bortom haven. Marschen tid genom öarna har lämnat efter sig en mycket värdefull arkeologiska, konstnärliga, arkitektoniska och etnografiska arvet, vilket vittnar om den kulturella evolvement av vår ö gemenskap.

This historiska arv, arvet av öns egen identitet, har berikats och som åtföljs av mångskiftande yttringar av konst och kultur, som har begåvat ön med vissa unika egenskaper som skulle vara svår att hitta i något annat territorium i en sådan begränsad omfattning.

Gran Canaria har den största befolkningen på öarna i den kanariska arkipelagen (741.161 invånare under år 2000), samtidigt stoltserar med den viktigaste staden i förhållande till populationens storlek och ekonomisk verksamhet, nämligen Las Palmas på Gran Canaria.

Detta är också den mest kosmopolitiska av öarna (särskilt huvudstaden, är hem för nästan hälften av befolkningen), vilket är vad ger så många speciella egenskaper till ön, hitta uttryck i sin öppna karaktär och kulturell mångfald.

Befolkningen i Gran Canaria är ung i jämförelse med den i resten av landet och Europa, med tanke på att den största delen av befolkningen är i åldrarna 15 och 45 år, tillväxttakten av befolkningen är 3,71%, jämfört med rikets genomsnitt på 0,27%.

Det pedagogiska profil av befolkningen kännetecknas av att vara i nivå med utbildningsnivån i något annat europeiskt land.

En aspekt av invånarna som alltid intriger besökaren är deras sätt att tala som, trots att det faller inom ramarna för fullt förståeligt spanska, har också påverkats av den språkliga mångfalden som kom till öarna av den kontinuerliga passagen av utländska besökare genom tidens gång. För många människor är det tal för folket i Gran Canaria som påminner om den latinamerikanska dialekter, i den meningen att båda har en sötma av intonation, samtidigt som det är fylld med nyfikna metoder, till exempel användningen av tillgiven diminutiva (Antonito i stället för Antonio) och ersättning av "C" och "z" med "s". Under alla omständigheter är folket på Gran Canaria mycket vana vid främmande språk och man kan lätt hitta lokala invånare som har lärt sig att tala och förstå många olika språk.

Skriv en kommentar