Taxi, Buss och Hyra Bil på Gran Canaria

Taxi

De flesta taxibilar på ön är vita med röda eller gröna tak, men ibland kan även andra färger på taken förekomma, men detta gör de lätta att känna igen. Att åka taxi på Gran Canaria är  billigt jämfört med svenska förhållanden. Åker du inom Las Palmas se då till att det är "Tarifa 1" som står på taxametern, det är den som gäller för lokalresor. Det finns tre tariffer. Ska du ner till södra delen eller någon annanstans som innebär att du åker en längre sträcka blir det en annan tariff, det finns information i taxibilarna om detta.

Buss

Det förmånligaste sättet att ta sig runt på Gran Canaria på egen hand är att använda den mycket välfungerande lokaltrafiken. Det lokala bussbolaget heter Global och bussarna är grönblå till färgen och kallas för  ”Gua Gua” vilket är ett typiskt kanariskt uttryck för just buss. Det finns bra förbindelser mellan orterna på sydkusten samt till huvudstaden Las Palmas. Biljett köper man direkt ombord på bussen och exakta busstidtabeller finner man på de flesta hotell i receptionen. Lägg märke till att det går betydligt färre bussar på Söndag- och helgdagar.

Hyra Bil

Ett utmärkt alternativ för de den som vill utforska denna vackra ö och dess mångfald på egen hand är att hyra bil. Det ger garanterat minnen och upplevelser som man inte alltid kan få genom att följa guidade bussturer. Trafikreglerna är samma som på spanska fastlandet dvs högertrafik, omkörning till vänster, lämna företräde åt alla fordon som kommer från höger, så till vida inte den väg du kör på är markerad som huvudled. Säkerhetsbälte är obligatoriskt, annars riskerar man böter, likaså riskerar man böter om man pratar i mobiltelefon i samband med bilkörning. Alla huvudvägar är asfalterade och underhålls kontinuerligt. Övriga vägar är också i gott skick, om än lite smala och kurviga uppe i bergen.
Att rekommendera biluthyrningsfirma är svårt då det är betydelsefullt var man väljer att bo på ön, men samtliga större hotell samt turistcentrum har uthyrningsfirmor med konkurrenskraftiga priser.

Skriv en kommentar